Miało być na szybko. Okazało się, że przygotowanie tej tarty zajmuje więcej czasu, niż upieczenie podobnej. Ale smak to w pełni wynagradza - taka miła odmiana :) Zjedliśmy, zanim zdążyła do końca stężeć. W smaku meeeega dobra, taki bardziej deser, niż ciasto. Przy obmyślaniu przepisu korzystałam z tego pomysłu na tartę .
Tarta z musem malinowym
Składniki na tarte o średnicy 28cm:
na spód:
- 150g ciasteczek pełnoziarnistych
- 50g podłużnych biszkoptów
- 4 łyżeczki błyskawicznych płatków owsianych
- 100g roztopionego masła
- 3 łyżeczki płynnego miodu
- 2 szklanki malin + pół szklanki
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 bita śmietana typu "śnieżka" + mleko do jej przygotowania
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 3 łyżki wrzątku
- 4 łyżeczki cuktu
Ciasteczka, biszkopty i płatki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Do tak przygotowanych dodałam masło i miód, zblendowałam ponownie. Powstałą masą wyłożyłam tartownicę i włożyłam do lodówki. Maliny (2 szklanki) zmiksowałam z cukrem, przetarłam przez sitko. Powstały sok wymieszałam z jogurtem i ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuściłam we wrzątku i powoli wymieszałam z masą malinowo-jogurtową. Kiedy masa zaczęła gęstnieć wmieszałam w nią resztę malin i całość wyłożyłam na gotowy spód. Włożyłam do lodówki. Zjedliśmy, zanim całkowicie stężała :)
telepatia ;) http://duzosole.blogspot.com/2012/09/proste-mrozone-ciasto-malinowe.html :)
OdpowiedzUsuńOj, cudne. :) Lubię te ciasteczkowe spody, a kremowa masa z jogurtu i jednego z moich ulubionych owoców na pewno by mi zasmakowała. Trzeba będzie kiedyś zrobić. :)
OdpowiedzUsuńma śliczny kolor ;) ja też robiłam teraz tartę na ciasteczkowym spodzie ;) czeka na ukrojenie, ale to na podwieczorek ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie