Miało być curry z bakłażana, ale wszędzie gdzie byłam zabrakło bakłażana... Kupiłam za to ogromną siatę naszych ulubionych warzyw, z których powstał w miarę lekki ale syty obiad. Miało być bez mięcha, ale w sklepowej lodówce uśmiechnęła się do mnie kiełbasa baskijska, której idealnie udało się dopełnić cały posiłek.
Domowe warzywa na patelnię z fasolką i chrupiącą kiełbaską
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół cebuli - pokrojonej w piórka
- 2 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
- kawałek posiekanej świeżej papryki pepperoni
- 1 młoda mała żółta cukinia - pokrojona w spore kawałki
- 1 młoda mała zielona cukinia - pokrojona w spore kawałki
- 1 czerwona papryka - pokrojona w paseczki
- garść świeżych listków bazylii
- puszka białej fasolki - odsączona i opłukana
- 2 małe podłużne pomidory - pokrojone w duże cząstki
- 20 pomidorków koktajlowych - rozkrojonych na pół
- 100g kiełbasy baskijskiej (lub chorizo) - pokrojonej w drobną kosteczkę
- sól do smaku, majeranek
W głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, a następnie podsmażyłam na niej cebulę, czosnek i pepperoni. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam paprykę, obie cukinie, bazylię, całość doprawiłam łyżeczką majeranku, dosoliłam do smaku i dusiłam pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie cukinia była już miękka, chociaż nadal przyjemnie chrupiąca. Wyłączyłam gaz i warzywa wymieszałam na patelni z fasolką oraz pomidorami - zostawiłam pod przykryciem, aż te się ogrzały. Na suchej patelni usmażyłam kiełbaskę, którą posypałam całość na talerzach.
ale kolory!!! pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywa na patelnię. :) Póki są w sklepach świeże, najlepiej kupować właśnie je - zawsze dobrze móc skomponować ulubione smaki.
OdpowiedzUsuńjaki prześliczny kolorowy talerz! mniam
OdpowiedzUsuń