19.09.2012

Domowe warzywa na patelnię z fasolką i chrupiącą kiełbaską

Miało być curry z bakłażana, ale wszędzie gdzie byłam zabrakło bakłażana... Kupiłam za to ogromną siatę naszych ulubionych warzyw, z których powstał w miarę lekki ale syty obiad. Miało być bez mięcha, ale w sklepowej lodówce uśmiechnęła się do mnie kiełbasa baskijska, której idealnie udało się dopełnić cały posiłek.

Domowe warzywa na patelnię z fasolką i chrupiącą kiełbaską

Składniki na 2-3 porcje:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół cebuli - pokrojonej w piórka
  • 2 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
  • kawałek posiekanej świeżej papryki pepperoni
  • 1 młoda mała żółta cukinia - pokrojona w spore kawałki
  • 1 młoda mała zielona cukinia - pokrojona w spore kawałki
  • 1 czerwona papryka - pokrojona w paseczki
  • garść świeżych listków bazylii
  • puszka białej fasolki - odsączona i opłukana
  • 2 małe podłużne pomidory - pokrojone w duże cząstki
  • 20 pomidorków koktajlowych - rozkrojonych na pół
  • 100g kiełbasy baskijskiej (lub chorizo) - pokrojonej w drobną kosteczkę
  • sól do smaku, majeranek
Sposób przygotowania:
W głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, a następnie podsmażyłam na niej cebulę, czosnek i pepperoni. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam paprykę, obie cukinie, bazylię, całość doprawiłam łyżeczką majeranku, dosoliłam do smaku i dusiłam pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie cukinia była już miękka, chociaż nadal przyjemnie chrupiąca. Wyłączyłam gaz i warzywa wymieszałam na patelni z fasolką oraz pomidorami - zostawiłam pod przykryciem, aż te się ogrzały. Na suchej patelni usmażyłam kiełbaskę, którą posypałam całość na talerzach.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam warzywa na patelnię. :) Póki są w sklepach świeże, najlepiej kupować właśnie je - zawsze dobrze móc skomponować ulubione smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki prześliczny kolorowy talerz! mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...