Kotlety z kaszy jaglanej to od dzisiaj mój numer jeden wśród wegetariańskich kotletów. Są niezwykle łatwe do przygotowania, aromatyczne i mają przyjemnie chrupiącą skórkę. Połączone z sosem grzybowym podbiły moje serce.
Kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym
na kotlety:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 300g pieczarek
- garść suszonych grzybów
- szklanka wody
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka maki pszennej
- szczypiorek
- sól
Kaszę jaglaną przepłukałam zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Tak przygotowaną wrzuciłam do gotującego się bulionu z czosnkiem. Gotowałam często mieszając, aż kasza wchłonęła cały płyn i była miękka. Przełożyłam do miski i odstawiłam do ostygnięcia. W szklance posolonej wody gotowałam suszone grzyby. Pieczarki pokroiłam na plasterki i usmażyłam, a następnie dodałam do nich posiekane grzyby i wodę z ich gotowania. Całość zagęściłam mieszanką jogurtu z mąką i zagotowałam. Z kaszy jaglanej uformowałam kotlety i smażyłam na małej ilości oleju. Gotowe podałam polane sosem grzybowym.
Polecam również klopsy z kaszą jaglaną, na które przepis znajdziecie tutaj.
Polecam również klopsy z kaszą jaglaną, na które przepis znajdziecie tutaj.
Nigdy nie robiłam takich kotlecików. Zapisuję, bo nie dosć, że są zdrowe, to i pewnie bardzo smaczne :) Poza tym uwielbiam sos grzybowy.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, naprawdę warto :) Można je też upiec bez tłuszczu w piekarniku - będą jeszcze zdrowsze :) Pozdrawiam!
UsuńTo już nic nie dodajesz do kaszy i się nie rozpadnie? mam ochotę spróbować zrobić pieczone:)
OdpowiedzUsuńNic a nic :) Trzymają się idealnie, kasza nie jest ugotowana na sypko więc fajnie się skleja w kotlety :) następnym razem też wypróbuję pieczone. Pozdrawiam!
Usuńwygląta to super apetycznie;) z kaszą jaglaną nie miałam jeszcze przyjemności, ale te kotlety zachęcają do bliższego spotkania z tym produktem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Pyszne! zapraszam również do mnie http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń