12.10.2012

kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym

Kotlety z kaszy jaglanej to od dzisiaj mój numer jeden wśród wegetariańskich kotletów. Są niezwykle łatwe do przygotowania, aromatyczne i mają przyjemnie chrupiącą skórkę. Połączone z sosem grzybowym podbiły moje serce.

Kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym
Składniki na 3 porcje:
na kotlety:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
na sos:
  • 300g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • szklanka wody
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka maki pszennej
  • szczypiorek
  • sól
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukałam zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Tak przygotowaną wrzuciłam do gotującego się bulionu z czosnkiem. Gotowałam często mieszając, aż kasza wchłonęła cały płyn i była miękka. Przełożyłam do miski i odstawiłam do ostygnięcia. W szklance posolonej wody gotowałam suszone grzyby. Pieczarki pokroiłam na plasterki i usmażyłam, a następnie dodałam do nich posiekane grzyby i wodę z ich gotowania. Całość zagęściłam mieszanką jogurtu z mąką i zagotowałam. Z kaszy jaglanej uformowałam kotlety i smażyłam na małej ilości oleju. Gotowe podałam polane sosem grzybowym.

Polecam również klopsy z kaszą jaglaną, na które przepis znajdziecie tutaj.

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam takich kotlecików. Zapisuję, bo nie dosć, że są zdrowe, to i pewnie bardzo smaczne :) Poza tym uwielbiam sos grzybowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, naprawdę warto :) Można je też upiec bez tłuszczu w piekarniku - będą jeszcze zdrowsze :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. To już nic nie dodajesz do kaszy i się nie rozpadnie? mam ochotę spróbować zrobić pieczone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic a nic :) Trzymają się idealnie, kasza nie jest ugotowana na sypko więc fajnie się skleja w kotlety :) następnym razem też wypróbuję pieczone. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. wygląta to super apetycznie;) z kaszą jaglaną nie miałam jeszcze przyjemności, ale te kotlety zachęcają do bliższego spotkania z tym produktem :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! zapraszam również do mnie http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...