22.08.2012

w końcu leczo!

Mmmm leczo to dla mnie smak dzieciństwa. Sama robię je w identyczny sposób już od wielu lat. Leczo to też fenomen parówki - na co dzień unikam parów jak ognia, a lecza sobie po prostu bez nich nie wyobrażam. To też potrawa, która wymaga cierpliwości i sporej ilości czasu.  Gotowa najlepiej smakuje z kromką chleba posmarowanego masłem...

Leczo
 Składniki na ok 4-6 porcji:
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 czerwone i 1 zielona papryka
  • 1 żółta cukinia (oczyszczona z pestek)
  • 10 dobrej jakości parówek
  • 3 duże pomidory
  • szklanka bulionu warzywnego
  • mielona papryka słodka (ok. łyżki)
  • mielona papryki chilli wg uznania - u mnie ok. 1/3 łyżeczki
  • sól do smaku
  • olej
Sposób przygotowania:
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju w garnku. Kiedy zmięknie dodaję posiekany czosnek oraz obrane i pokrojone w spore kawałki pieczarki. Całość solę i smażę do momentu, aż z pieczarek odparuje prawie cała woda. Następnie do garnka wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, podlewam bulionem i dusze pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Parówki kroję na plasterki i podsmażam na patelni, dodaję do całości. Na koniec dodaję obrane i drobno pokrojone pomidory oraz słodką paprykę i chilli. Duszę do czasu, aż pomidory się rozpadną, a leczo nieco zgęstnieje.

3 komentarze:

  1. O! Leczo! Mi też kojarzy się z dzieciństwem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczu(?) mówię zdecydowanie tak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaki lata;) mniam, ale nie dodawałam nigdy parówki,a jakąś kiełbaskę ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...