12.07.2012

Spaghetti ze szpinakiem, pieczarkami i twarożkiem

Czemu tak późno odkryłam idealne połączenie szpinaku i pieczarek? I to jeszcze nie sama, a dzięki wpisowi na blogu Wszędobylskie i babeczkom ze szpinakiem i pieczarkami. U mnie podobny zestaw z pełnoziarnistym spaghetti - od dzisiaj jeden z ulubionych pomysłów na pastę :)

Spaghetti ze szpinakiem, pieczarkami i twarożkiem
 Składniki na 2-3 porcje
  • 4 brązowe pieczarki
  • 150-200g mrożonego szpinaku w liściach
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami - u mnie Mazovia Buko
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło i oliwę rozgrzałam na patelni, wrzuciłam pieczarki i posiekany czosnek, chwilę podsmażyłam i dodałam mrożony szpinak, posoliłam. Dusiłam do momentu rozmrożenia się szpinaku. Następnie wlałam mleko i do całości wrzuciłam oba sery i doprawiłam do smaku pieprzem. Trzymałam na ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy wymieszałam z makaronem i podałam ze świeżo tartym parmezanem. Polecam!




5 komentarzy:

  1. ojj tak pieczarki i szpinak są super! Do tego zestawu jeszcze kukurydza i niebo w gębie ;). Ja bardzo lubię takie nadzienie do naleśników ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję. Uwielbiam makaron w niemal każdym połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś bardzo podobne. Pyszna i letnia pasta;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Justyna // musze kiedys wyprobowac takie polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...