Zostałam zaproszona przez MartynCię do wspólnego gotowania. Bardzo spodobał mi się temat, czyli zupa kukurydziana. Przyznaję, że nigdy nie wpadłam na zrobienie zupy z kukurydzy, a uwielbiam kulinarne wyzwania. W wydarzeniu oprócz mnie biorą udział: Katie, whiness, marinia, lutka40, Edith, Dzikowiec Beatrice, Eliza, Kats i Gosik. Jeśli macie więc ochotę na kukurydziankę w winnym wydaniu, zajrzyjcie na pozostałe blogi :) U mnie wersja z curry i makaronem ryżowym, czyli słodko -pikantna, pyszna!
Zupa z kukurydzy z curry i makaronem ryżowym
Składniki na 4 porcje:- 1,5l bulionu warzywnego
- pół czerwonej papryki
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej pepperoni
- puszka (340g) konserwowej kukurydzy
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz
- zielona cebulka
- makaron ryżowy wstążki
W bulionie ugotowałam posiekaną cebulą, czosnek, pepperoni i pokrojona na paseczki czerwoną paprykę. Kukurydzę zmiksowałam razem z zalewą na gładką pulpę, dodałam do bulionu. Całość doprawiłam curry, imbirem, solą i pieprzem i chwilę razem pogotowałem. Podałam z makaronem ryżowym posypane posiekaną cebulką. Smak tej zupy wspaniale wzbogaciłoby również mleko kokosowe i odrobina limonki.
haha, genialne ;) i podałaś ją w puszce ;) super. zapisuję Twoj przepis również, kiedyś na pewno go wykonam, bo zupka kukurydziana bardzo mi posmakowała ;).
OdpowiedzUsuńi oczywiście zapraszam do wrzucenia zupki w akcję "Kukurydziane wariacje" na durszlaku, niech ludzie zobaczą Twoje cudo ;). Jako, ze bierzesz udział we wspólnym gotowaniu nie musisz wklejać banerka na bloga ;).
OdpowiedzUsuńSuper! Taką egzotyką trochę powiało :)
OdpowiedzUsuńWspaniale podana! I jeszcze ma w sobie moje ukochane curry!!!!
OdpowiedzUsuńZ curry musi świetnie smakować
OdpowiedzUsuńMmm, pycha, bardzo podoba mi się dodatek makaronu ryżowego :)
OdpowiedzUsuń