13.07.2012

orkiszowe placuszki z cukinii

Jak już wspominałam cukinia to moje ukochane warzywo. Można z niego wyczarować mnóstwo obiadowych propozycji. Dzisiaj cukiniowe placki z twarożkiem czosnkowym. Przy okazji tarcia cukinii w malakserze odkryłam nowe, sałatkowe jej zastosowanie :) Problem z podaniem przepisu jest o tyle skomplikowany, że za każdym razem potrzebna jest inna ilość mąki. Poniżej podaję moje dzisiejsze proporcje.

Orkiszowe placki z cukinii
 Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 spora cukinia lub 2-3 małe
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście posiekanych świeżych ziół - u mnie mięta cytrynowa, oregano, bazylia
  • 2 jaja
  • 5-6 płaskich łyżek pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju z pestek winogron do smażenia
na twarożek:
  • 250g białego chudego sera
  • 5 łyżek mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
Sposób przygotowania:
Z cukinii usunęłam środek z pestkami, starłam na grubych oczkach w malakserze razem z cebulą. Do tak przygotowanej dodałam resztę składników i dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku. Placuszki smażyłam na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania rumianej skorupki z obu stron. Biały ser wrzuciłam do malaksera z czosnkiem i mlekiem, zmiksowałam na gładką masę i posoliłam do smaku. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Placuszki zapowiadają się wspaniale i wpisują się w moje postanowienie, żeby wypróbować cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie zapowiadający się przepis. Wypróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  3. takich placuszków nigdy nie ma się dość!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak sobie myśle, ze chyba pora wybrać się po cukinię do sklepu ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. JUSTYNA // robilam takie ostatnio z sosem z jogurtu greckiego :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy do smażenie konieczny jest wspomniany w przepisie olej z pestek winogron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, może być inny. Ja natomiast używam tyko tego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...