Jak już wspominałam cukinia to moje ukochane warzywo. Można z niego wyczarować mnóstwo obiadowych propozycji. Dzisiaj cukiniowe placki z twarożkiem czosnkowym. Przy okazji tarcia cukinii w malakserze odkryłam nowe, sałatkowe jej zastosowanie :) Problem z podaniem przepisu jest o tyle skomplikowany, że za każdym razem potrzebna jest inna ilość mąki. Poniżej podaję moje dzisiejsze proporcje.
Orkiszowe placki z cukinii
Składniki na 2-3 porcje:- 1 spora cukinia lub 2-3 małe
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście posiekanych świeżych ziół - u mnie mięta cytrynowa, oregano, bazylia
- 2 jaja
- 5-6 płaskich łyżek pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- sól, pieprz
- odrobina oleju z pestek winogron do smażenia
- 250g białego chudego sera
- 5 łyżek mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól
Z cukinii usunęłam środek z pestkami, starłam na grubych oczkach w malakserze razem z cebulą. Do tak przygotowanej dodałam resztę składników i dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku. Placuszki smażyłam na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania rumianej skorupki z obu stron. Biały ser wrzuciłam do malaksera z czosnkiem i mlekiem, zmiksowałam na gładką masę i posoliłam do smaku. Smacznego!
Placuszki zapowiadają się wspaniale i wpisują się w moje postanowienie, żeby wypróbować cukinię :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie zapowiadający się przepis. Wypróbuję przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńtakich placuszków nigdy nie ma się dość!
OdpowiedzUsuńTak sobie myśle, ze chyba pora wybrać się po cukinię do sklepu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
JUSTYNA // robilam takie ostatnio z sosem z jogurtu greckiego :) pycha!
OdpowiedzUsuńa czy do smażenie konieczny jest wspomniany w przepisie olej z pestek winogron?
OdpowiedzUsuńNie, może być inny. Ja natomiast używam tyko tego :)
UsuńCzęsto je serwuję. Są pyszne, zdrowe i pochłaniają mało czasu jeśli chodzi o przygotowanie
OdpowiedzUsuń