05.07.2012

Chiński rosołek z krewetkami

Azjatyckiego szaleństwa ciąg dalszy. Z wakacji oprócz fotografii, opalenizny, energii i wspomnień mój mąż przywiózł chęć jedzenia krewetek. Tak, tak, wcześniej nie chciał nawet o nich słyszeć. Musiałam szybko ten fakt wykorzystać, żeby przypadkiem mu się nie rozmyśliło. No i powstał dzisiaj chiński rosołek z krewetkami. Tzn. w moim mniemaniu chiński ;-)
Chiński rosołek z krewetkami

 Składniki na 4-5 porcji:
  • 1,5l bulionu warzywno-drobiowego
  • 200g włoszczyzny w słupkach
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża pepperoni
  • dymka
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka przyprawy do dań kuchni azjatyckiej
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sok z cytryny w ilości wg uznania u mnie koło 3 łyżek
  • 250g krewetek u mnie koktajlowych
  • łyżeczka masła, oliwa z oliwek
  • 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
  • sól
  • makaron ryżowy nitki
Sposób przygotowania:
Rozmrożone, odsączone krewetki wymieszałam z posiekanymi 2 ząbkami czosnku i pietruszką. Odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Do gotującego się bulionu wrzuciłam włoszczyznę, czosnek, połowę pepperoni, imbir, sos sojowy i przyprawy. Kiedy warzywa były miękkie całość doprawiłam do smaku sokiem z cytryny. Zamarynowane krewetki smażyłam chwilę na maśle i oliwie na patelni. W międzyczasie przygotowałam makaron wg przepisu na opakowaniu. Nałożyłam gotowy makaron, zalałam rosołkiem a następnie dodałam krewetki i całość posypałam posiekaną pepperoni i dymką. Podałam z cząstką cytryny.


3 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym taką zupkę, wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne to azjatyckie powianie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładne zdjęcie, mimo iż nie przepadam za krewetkami, to ślinka pociekla ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...