Nie lubię smażonej ryby. A pomysłów na jej inne podanie miałam zazwyczaj bardzo niewiele. W zamrażalniku znalazłam dzisiaj 3 filety z mintaja i pojawił się problem - co z nimi zrobić? Przypomniał mi się program kulinarny, w którym prowadzący robił posypkę do ryby z piekarnika. Tego właśnie było mi trzeba!
Pieczony filet z mintaja w chrupiącej skorupce
Składniki na 2 porcje:
na skorupkę:
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżka świeżo tartego parmezanu
- ząbek czosnku
- 10 listków bazylii
- 3 filety z mintaja, rozmrożone
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- pół czerwonej papryki
- 6 czarnych oliwek bez pestek
- kasza jaglana z tego przepisu (zamroziłam resztę farszu do papryk)
W malakserze zmiksowałam wszystkie składniki na skorupkę, dosoliłam do smaku. Rybę ułożyłam w wysmarowanej oliwą blaszce, posoliłam, popieprzyłam i oblepiłam górną stronę panierką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Paprykę i oliwki pokroiłam w małą kosteczkę, posoliłam i podsmażyłam na łyżeczce oliwy z oliwek. Na podgrzanej kaszy jaglanej ułożyłam gotową rybę, całość posypałam papryką z oliwkami. Podałam z cytryną. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą skomponowały, a do mojego zamrażalnika w końcu zmieści się kubełek lodów ;-)
super, wypróbuję jakąś odmianę:P
OdpowiedzUsuńwygląda przebosko!
OdpowiedzUsuńprezentuje się mega smakowicie! przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńjak widzę przepis na rybe, to koniecznie muszę przeczytać:) Widze bogactwo składników, powinny gwarantowac sukces. Nie ma watpliwości, skoro się pod tym podpisujesz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
tapenda
wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na rybę! nigdy nie podwałam jej z kaszą, a Twoja bardzo smacznie się prezentuje...i ta panierka..palce lizać ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
ależ pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńa ten biały kawałek czegoś na talerzu , to co to
OdpowiedzUsuńjeśli myślimy o tym samym to jest to cytryna, nic innego nie dostrzegam :-)
UsuńJa również jestem wielkim fanem jeśli chodzi o rybę i nie dość, że jest zdrowa to i jeszcze bardzo smaczna. Muszę przyznać, że przepadam najbardziej za łososiem i jak tylko znalazłem przepisy https://mowisalmon.pl/przepisy/ to jak najbardziej jest to miejsce dla mnie.
OdpowiedzUsuń