14.07.2012

ryba w super panierce.

Nie lubię smażonej ryby. A pomysłów na jej inne podanie miałam zazwyczaj bardzo niewiele. W zamrażalniku znalazłam dzisiaj 3 filety z mintaja i pojawił się problem - co z nimi zrobić? Przypomniał mi się program kulinarny, w którym prowadzący robił posypkę do ryby z piekarnika. Tego właśnie było mi trzeba!

Pieczony filet z mintaja w chrupiącej skorupce

Składniki na 2 porcje:

na skorupkę:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka świeżo tartego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 10 listków bazylii
oprócz tego:
  • 3 filety z mintaja, rozmrożone
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • pół czerwonej papryki
  • 6 czarnych oliwek bez pestek
  • kasza jaglana z tego przepisu (zamroziłam resztę farszu do papryk)
Sposób przygotowania:
W malakserze zmiksowałam wszystkie składniki na skorupkę, dosoliłam do smaku. Rybę ułożyłam w wysmarowanej oliwą blaszce, posoliłam, popieprzyłam i oblepiłam górną stronę panierką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Paprykę i oliwki pokroiłam w małą kosteczkę, posoliłam i podsmażyłam na łyżeczce oliwy z oliwek. Na podgrzanej  kaszy jaglanej ułożyłam gotową rybę, całość posypałam papryką z oliwkami. Podałam z cytryną. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą skomponowały, a do mojego zamrażalnika w końcu zmieści się kubełek lodów ;-)


9 komentarzy:

  1. super, wypróbuję jakąś odmianę:P

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się mega smakowicie! przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak widzę przepis na rybe, to koniecznie muszę przeczytać:) Widze bogactwo składników, powinny gwarantowac sukces. Nie ma watpliwości, skoro się pod tym podpisujesz.

    Pozdrawiamy serdecznie

    tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na rybę! nigdy nie podwałam jej z kaszą, a Twoja bardzo smacznie się prezentuje...i ta panierka..palce lizać ;)))

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ten biały kawałek czegoś na talerzu , to co to

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli myślimy o tym samym to jest to cytryna, nic innego nie dostrzegam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...