30.07.2012

Pierwszy jabłecznik!

Nigdy nie wiedziałam czym różni się jabłecznik od szarlotki, szarlotka od ciasta z jabłkami, a ciasto z jabłkami od jabłecznika...To w sumie nieważne, ważne że stworzyłam pierwszy w moim życiu jabłecznik, który dodatkowo wpasował się idealnie w moje jabłecznikowe oczekiwania. I co z tego, że mój mąż twierdzi, że to to samo ciasto co ostatnio, tylko zmieniłam owoce. Dla mnie to jabłecznik!

Jabłecznik na kruchym cieście
Składniki na dużą blaszkę:
  • ciasto i pianka z tego przepisu w podwojonej ilości
  • 15 małych obranych i pokrojonych w plasterki jabłek
  • 6 łyżek  cukru
  • łyżka cynamonu
  • łyżka miodu
  • 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Wszystko oprócz dżemu przygotowałam tak samo, jak  tutaj. Masa jabłkowa: jabłka wrzuciłam na patelnię, podlałam wodą i dusiłam do momentu ich rozpadnięcia się. Po tym czasie dodałam resztę składników i smażyłam przez ok 15 minut. Ciacho złożyłam i piekłam tak samo jak ostatnio.

7 komentarzy:

  1. Ja też pojęcia nie mam czym się od siebie różnią. Ważne , że takie ciasta są przepyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na wszystko w sumie mówię jabłecznik :) najważniejsze, że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie !! Jak babcine :)

    W sumie to nie jestem pewna,a le jabłecznik i szarlotka to to samo, a ciasto z jabłkami to może być jakiekolwiek (znaczy nie koniecznie w tej formie z panka itd).

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zwał tak zwał :P ważne że ciasto jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa nazwą, ale najważniejsze jest to że takie ciacho jest przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też tego nie odróżniam, aczkolwiek jakby się nie nazywało wcinam kawał za kawałkiem :)

    a skoro to był Twój pierwszy udany jabłecznik to gratuluję ;D oby tak dalej ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jabłeczniki, ostatnio zrobiłam dwa, w tym jeden prawie sama zjadłam;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...