Często korzystam z mąk pełnoziarnistych, ale mąka orkiszowa jest jedyna w swoim rodzaju. Na początku bałam się przygotowywać potrawy z wyłącznie niej, dodawałam zawsze jakąś część zwykłej białej mąki. Ale raz spróbowałam i się nie zawiodłam, powiem więcej zachwyciłam się. Naleśniki z wyłącznie orkiszowej mąki są bardziej elastyczne, łatwiej się smażą, no i są oczywiście dużo bogatsze w smaku. Świetnie będą smakowały z farszem z tego przepisu.
Pełnoziarniste naleśniki orkiszowe
Składniki na 10 naleśników:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka (u mnie 1,5%)
- 1 duże jajo
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- sól do smaku
Wszystkie składniki mieszam ze sobą trzepaczką do jajek, solę do smaku. Na małej i bardzo rozgrzanej patelni teflonowej równo rozprowadzam po pół chochli ciasta. Smażę z jednej strony aż do ścięcia się wierzchniej warstwy naleśnika, przewracam na druga stronę i smażę jeszcze chwilę. Nie smaruję każdorazowo patelni olejem - jeśli mamy dobrą patelnie i wystarczająco ją rozgrzejemy, wystarczy olej zawarty w cieście. Takie naleśniki smakują wyśmienicie zarówno z pikantnym farszem, jak i na słodko. Polecam :)
Dziękuję Ci za ten przepis.
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj korzystałam tylko i jedynie z orkiszu z mąką. Z samego się bałam... Ale skoro polecasz.. na pewno będą super, z takim orzechowym posmakiem:)
Ależ nie ma za co :) Bardzo długo się zastanawiałam, czy wrzucać przepis na to ciasto naleśnikowe. Pomyślałam, że jeśli przyda się choć jednej osobie, to już post będzie miał sens. A naleśniki smakują dużo lepiej, niż takie z mąki mieszanej, więc polecam.
UsuńZaraz robię . Tylko nie rozumiem podejścia typu bałam sie z samej mąki orkiszowej . Czego sie bałam ????
UsuńPrzyznaję się bez bicia. nie jadłam nigdy naleśników z mąki orkiszowej. Ba, nawet z dodatkiem mąki orkiszowej. Ale muszę wypróbować... kiedy znajdę orkisz :)
OdpowiedzUsuńw Tesco jest, ale dość droga. Mi się przydadzą te proporcje dziękuję :)
UsuńMaleśniki z tego przepisu wyszły przepyszne
OdpowiedzUsuńWychodzą pyszne, na pewno będę wracać do tego przepisu bo warto!
OdpowiedzUsuńU mnie wyglądają tak: http://www.quchniawege.blogspot.com/2013/04/nalesniki-orkiszowe-ze-szpinakiem-i.html
Kama
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam:) ja jednak wolę zwykłe białe naleśniczki bo te dla mnie mają gorzkawy posmak ale moim rodzicom zdecydowanie te bardziej smakują:) cóż kwestia gustu:)
pozdrawiam...
Proporcje sa okej, nalesniki pyszne i elastyczne. Nie wiem jaka masz patelnie, ale na mojej wyszlo 5 cienkich nalesnikow :)
OdpowiedzUsuńMnie też wyszło 5 naleśników. Poprzednio robiłam z mąki pszennej. Z 1,5 szklanki mąki wychodziło mi 8 naleśników. Nie wiem jakim cudem ze szklanki mąki miałoby wyjść 10 naleśników ?
UsuńPrzepis był dodawany dość dawno więc nie pamiętam na patelni o jakiej średnicy robiłam naleśniki, natomiast nie mam powodów żeby oszukiwać w takich kwestiach na blogu :)
UsuńWłaśnie zrobiłam, naleśniki wyszły niesamowicie pyszne. <3 Na początku obawiałam się, że ciasto ma zbyt wodnistą konsystencję, ale spróbowałam mimo to i właśnie takie proporcje są idealne. Nawet bez soli. Do tego łyżeczka domowego dżemu i jest cudownie :)
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo dobre :) dziękuję za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA czy zamiast mleka można dodać wodę??
OdpowiedzUsuńalbo czy zamiast mleka mozna dodać kefiru??
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis na naleśniki z mąki orkiszowej - wychodzą dużo lepsze niż z mąki pszennej! Zastanawia mnie tylko czy zamiast mleka można dodać mleka sojowego?
OdpowiedzUsuńMyślę że powinny wyjść z mlekiem sojowym, ale nigdy nie próbowalam.
Usuńnaleśniki REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!! DZIĘKI
OdpowiedzUsuńBardzo dobre naleśniki, ja na śniadanie zrobiłam z połowy porcji (jajko jedno małe dodałam) i świetnie się smażyły i były wyśmienite w smaku. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! Dziękuję i smacznego wszystkim życzę :)
OdpowiedzUsuńNa Allegro mąka orkiszowa jest tańsza niż w sklepach. Właśnie zastanawiałam się nad naleśnikami z samej orkiszowej,zaczynam doświadczenia kulinarne z różnymi mąkami. Teraz wiem że można dzięki za opis :) Dzięki Tobie wiele osób będzie korzystać z mąki orkiszowej.
OdpowiedzUsuńOlecam do ciasta dodać chociaż pół łyżeczki kurkumy. Kurkuma jest bardzo zdrowa no i kolor naleśników ładniejszy. Musiałam dodać więcej wodyniż 1 szklanka, ciasto było zbyt gęste. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW moim domu najbardziej naleśniki lubią dzieci i jeśli tylko jest okazja to zajadają się nimi. Najbardziej odpowiadają mi przepisy na naleśniki z https://basiazsercem.pl i z dobrym wyborem mąki. W końcu to ona jest bardzo ważnym elementem jeśli chodzi o całość produktu.
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o przygotowanie samego ciasta do naleśników, to ja używam do tego celu miksera - https://duka.com/pl/agd/miksery. Dzięki niemu ciasto ma idealną, gładką konsystencję. Ponadto jego zastosowanie znacznie skraca czas przygotowania naleśników. Wcześniej ich przyrządzenie zajmowało mi zawsze trochę czasu.
UsuńUwielbiam naleśniki w każdym wydaniu. Często jadam je na słodko z dodatkiem dżemu lub syropu klonowego. Same ciasto robię stosując się do porad zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, dzięki którym jeszcze nigdy nie zaliczyłam wtopy :). Zgadzam się z przedmówcą, że bardzo ważny jest odpowiedni typ mąki, która jest głównym składnikiem ciasta.
OdpowiedzUsuńWyszły wspaniałe. Do tego zmiksowane banan, kakao i trochę syropu z agawy.mniam!
OdpowiedzUsuńCzy może Pani określić jaki został użyty typ mąki 1850 , 2000 ?
OdpowiedzUsuń