21.03.2012

Pesto z grillowanej papryki i orzechów włoskich

Uwielbiam pesto. Mała ilość wyrazistego pesto z makaronem jest nieporównywalnie lepsza niż z dużą ilością sosu. Mała ilość na kanapce zastąpi z nawiązką keczup, a rybie doda niepowtarzalnego aromatu. Pesto to nie tylko suszone pomidory i bazylia. Wystarczy włączyć wyobraźnię i stworzyć swoje własne mieszanki smakowe.
Pesto z papryki

Pesto z grillowanej papryki (przepis na 3 osoby do makaronu)
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 50g wyłupanych orzechów włoskich
  • 20g parmezanu
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • kawałek świeżej pepperoni
  • 1 suszony pomidor z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroiłam na paski, ugrillowałam na patelni do uzyskania przypalonej skórki. Tak przygotowaną zapakowałam szczelnie w folie aluminiową, aby po 5 minutach z łatwością obrać ze skórki. Wszystkie składniki włożyłam do malaksera i zmiksowałam na prawie jednolita masę.  Ta wersja pesto jest bardzo pikantna, ale z powodzeniem można zrezygnować z pepperoni lub dać jej tylko tyle, aby było bardziej łagodne. Pesto z grillowanej papryki jest jeszcze lepsze, jeśli przed podaniem z makaronem, podda się je obróbce cieplnej. Smacznego :)
Pesto zostało użyte w tym przepisie na gnocchi zapiekane z chorizo  , a także w tym na spaghetti z pesto i rukolą.



4 komentarze:

  1. Lubię pesto i jutro robię ;)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Taak... Ostatnio robiłam pesto zielone, ale bez bazylii (dokładnie z cukinii) :)
    Taki sos jest niesamowity... można dodać do niego prawie wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie!ale z papryki nawet nie śniłam;)
    póki co przymierzam się do klasyki z bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, ja często robię hummus z pieczonej papryki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...