24.03.2012

Pesto z rukoli i słonecznika

Pestowania ciąg dalszy. Z poprzednich obiadów została mi jeszcze spora część rukoli, pomysł wpadł więc do głowy samiuteńki - pesto! Moje pierwsze rukolowe. Nie robiłam jeszcze nigdy pesto z orzechami piniowymi, zawsze odstrasza mnie ich wysoka cena. Zamiennie korzystam z orzechów włoskich, migdałów czy nawet słonecznika. W zależności od chwilowych zachcianek smakowych albo najpierw je prażę na patelni, albo tego nie robię :)

Pesto z rukoli i słonecznika
Składniki na ok. 4 porcje do 
makaronu:
  • 80-100g rukoli
  • 4 garście słonecznika
  • 20g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Słonecznik prażyłam chwilę na suchej patelni. Do malaksera wrzuciłam wszystkie składniki i zmiksowałam na dosyć jednolita masę. Oliwę z oliwek można również dodawać stopniowo i w ten sposób kontrolować konsystencję pesto. Świeżo, szybko, smacznie :)


4 komentarze:

  1. Ostatnio jadłam pesto z rukoli. Ona smakuje w tym zupełnie inaczej :) "Solo" jest dla mnie nie do przełknięcia, a w pesto wprost przeciwnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem, z czym zrobię weekendowy makaron;) Wiosna, wiosna, wiosna ach to TY!;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bardzo lubię rukolę jako dodatek do ciepłych potraw. A do makaronu z tym pesto polecam łososia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...