22.03.2012

Gnocchi zapiekane z chorizo. Włoska kluska w hiszpańskim gardle.


Bo gotowanie nie zna granic. Bo nie ma, że coś do siebie nie pasuje tylko dlatego, że nie pasuje. Bo jeśli coś smakuje jedzącemu, to cel został osiągnięty.  Więc czemu nie spróbować włoskich gnocchi z hiszpańskim chorizo? Dla mnie nie ma argumentu na nie :)

 
Zapiekane gnocchi z chorizo i sosem śmietanowym.

Składniki na 2 porcje:
  • 500g gnocchi (u mnie kupione gotowe)
  • kiełbasa chorizo
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • łyżka pesto z grillowanej papryki
  • parmezan
  • 10 czarnych oliwek
  • garść rukoli
Sposób przygotowania:
Chorizo podsmażyłam na suchej patelni, dodałam pesto, parmezan i śmietanę, całość chwilę razem pogotowałam. Ugotowane gnocchi wymieszałam z sosem i rukolą, wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, posypałam oliwkami i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Podałam posypane świeżo startym parmezanem. Wyszła naprawdę fantastyczna potrawa.


4 komentarze:

  1. Tytuł posta zachęca do przejrzenia i nie jest to czas zmarnowany - świetne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka fuzja smakow musi byc pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawa nazwa ;]
    danie prezentuje się wybornie. i zabiera każdego jedzącego na wakacje ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...