28.03.2012

Pesto idealne do ryby

I znowu pesto. Ale tym razem powstało z nowych dla mnie składników - czosnku niedźwiedziego i orzeszków sojowych. Nigdy też nie dodawałam do pesto soku z cytryny - to natomiast przygotowałam typowo do spaghetti z łososiem, cytryna wydawała mi się więc niezbędna.

Składniki:
  • 80g czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki prażonych orzeszków sojowych
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka sezamu
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 20g parmezanu
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Jak we wszystkich moich pesto - składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam na dość jednolitą pastę. Oliwy i soku z cytryny dodawałam stopniowo, co jakiś czas sprawdzając konsystencję i smak.

4 komentarze:

  1. gdzie kupujesz czosnek niedźwiedzi??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą porcją zostałam obdarowana, niestety nie wiem gdzie można go kupić. Wiem natomiast, że dostępne są nasionka i sadzonki - można się pobawić w ogrodnika :)

      Usuń
  2. Ale to musi być dobre! Będę zbierać składniki i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie pasuje do rybki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...