11.05.2012

Pieczony łosoś na warzywach i ciecierzycy

Piątki u nas są zawsze bezmięsne. Choć bezmięsne nie oznacza u nas rybne... niestety. Mieliśmy jednak tak dużą ochotę na łososia, że nie obyło się dziś bez niego. Inspiracją do tego dania była wspomniana już przeze mnie książka "Birkowie od kuchni". Całość wyszła naprawdę smakowita, ryba była soczysta, a warzywa chrupiące.

Łosoś na warzywnym prześcieradle
Składniki na 2 porcje:
  • 2 kawałki świeżego łososia (filet)
  • 150g suchej ciecierzycy lub puszka konserwowej
  • pół czerwonej papryki
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżej pepperoni
  • natka pietruszki 
  • łyżka czosnkowego sosu chili
  • roszponka
  • oliwa
  • cytryna
  • sól
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namoczyłam i ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Pokrojoną paprykę, pepperoni i czosnek podsmażyłam, dodałam ugotowaną ciecierzycę, natkę, pomidory,sos chilli i szpinak. Całość dusiłam ok. 5 minut. Łososia zamarynowałam w oliwie z cytryną i solą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie ugrillowałam go na patelni grillowej z obu stron. Podałam na ciepłych warzywach z cząstką cytryny i z roszponką.

4 komentarze:

  1. Przepyszny mieliście obiad :)
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miły łosoś :) Ja staram się jakoś jeść te ryby... ale nigdy nie wychodzi mi to tak, jakby sobie życzyli dietetycy :)
    muszę się nauczyć przyprawiać ciecierzycę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Justysia // u nas w piatek tez byl losos, z salatka warzywna ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...