21.05.2012

Pesto z pieczonej dyni i suszonych pomidorów

Pałamy miłością do dyni. Jesienne egzemplarze zostają więc pokrojone w kostkę i mieszkają w zamrażalniku poporcjowane aż do następnego sezonu. Dzięki temu, jeśli tylko najdzie mnie ochota na coś dynnego, wystarczy sięgnąć do lodówy. Dzisiaj pesto z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami. W wersji bez sera.

Pesto z pieczonej dyni i suszonych pomidorów

 Składniki:
  • 300g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię wyłożyłam na blaszkę, wymieszałam z łyżką oliwy, dodałam pokrojony czosnek. Piekłam w 200 stopniach ok 20 minut. Tak przygotowałam zmiksowałam z resztą składników, doprawiłam do smaku.

4 komentarze:

  1. Łał. Po przeczytaniu listy składników moje ślinianki zaczęły niezwykle intensywnie pracować. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I znalazłam Twoje dyniowe pesto :D Jako, że hoduję własne dynie to z pewnością zrobię takie :D Brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia pieczona ze skóra i później obrana czy od razu obrać?

    OdpowiedzUsuń
  4. oj przepraszam doczytałam teraz 🙈

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...