7.05.2012

kremowa zupa szpinakowa.

Od jutra zaczynamy zrzucanie kilogramów przed plażowymi czerwcowymi planami. Dzisiaj jeszcze małe szaleństwo, w wersji i tak już nieco odtłuszczonej. Szpinakowa jakoś bardziej smakuje mi zabielona mlekiem, niż śmietaną. I obowiązkowo z lanymi kluseczkami i dużą ilością czosnku.

kremowa zupa szpinakowa

Składniki na średniej wielkości gar:
  • 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 200g mrożonego szpinaku w liściach
  • 7 ząbków czosnku
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • szklanka mleka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 płaskie łyżki masła
  • olej
  • sól, pieprz
na lane kluski:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Na maśle i oleju podsmażam szpinak i posiekany czosnek, solę. Zalewam bulionem, doprowadzam do zagotowania.  Jajka, mąkę i sól dokładnie roztrzepuję razem, wlewam powoli do wrzącej zupy, rozdzielając kluseczki. Mleko i mąkę mieszam razem i zagęszczam nimi zupę. Całość doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

7 komentarzy:

  1. Od jutra dieta? No... to powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justysia // tez ostatnio robilam szpinakowa :) tylko ze z ziemniaczkami pokrojonymi w kosteczke i dodalam troszke galki muszkatolowej dla aromatu :) Twoja tez wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczkami w zupie to można mnie tylko wystraszyć :))) szykuj się na kavarmę ;)

      Usuń
  3. Nigdy nie próbowałam zupy ze szpinaku mimo, że go uwielbiam :)
    Przepis zapisuję do zrobienia :)
    I powodzenia w dietowaniu życzę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ma kolor;) Trzymam kciuki za powodzenie diety


    pozdrawiam wiosennie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny kolor! i na pewno jest bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za dietowe powodzenia! Już widać efekty na wadze ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...